Ziet je kind op tegen het schoolreisje?

Laren, 22 mei 2014

Op stap met de klas: schoolreisjes en schoolkamp. Onderweg voor natuurlijk de allerleukste schooldag van het jaar. Natuurlijk en vanzelfsprekend? Misschien toch niet voor elk kind… Ziet je kind op tegen het schoolreisje? De Opvoeddesk geeft hier speciaal een aantal tips.

- Breng de dag in beeld ‘van rugzak t/m de bus naar huis!’ Je kind tekent stap voor stap de dag uit, ook wat moet ik doen als ik naar de WC moet, mama mis of de groepspapa/mama kwijt ben.

- Stel jouw held gaat mee op schoolreisje wat zou die dan tegen jou zeggen om je op te vrolijken?

- Overleg met de leerkracht of je kind een camera mee mag nemen. Opdracht: maak als groepsfotograaf een paar foto’s van het schoolreisje (in de bus, tijdens de lunch, in het speelpark, de dierentuin etc.). Dat geeft kinderen een rol en een duidelijk doel.

Kamp groep 7/8
Wat als je kind als een berg tegen het schoolkamp opziet? Je kind geruststellen door te zeggen dat het hartstikke leuk wordt en dat er niets is om je zorgen over te maken, helpt niet! Benoem liever de tegenzin. Dat lucht vaak op! Misschien heeft je kind geen idee wat hem te wachten staat. Dan is het lastig om je er een voorstelling van te maken.

Laat je kind een vragenlijst opstellen. Een mini-interview met de leerkracht, bezoek aan de website van de locatie of het kampprogramma kan al het verschil maken. Misschien heeft een oudere broer of zus foto’s en verhalen over zijn kamp?

Heeft je kind last van heimwee, is het contact met andere kinderen niet zo prettig of is je kind ergens bang voor zet ze samen op papier. Waar maakt je kind zich het minste en meeste zorgen om? Bedenk samen oplossingen. Iedere initiatief, idee of gebaar dat vanuit je kind zelf komt, is waardevol. Trap liever niet in de valkuil om het probleem voor je kind op te lossen. Hoe graag je ook wilt helpen, je helpt dan eigenlijk niet!

Wil je hulp bij schoolreis en/of kamp? Bel voor overleg/advies met de Opvoeddesk (035) 695 70 20.


Met speciale dank aan: de Opvoeddesk, voor praktische hulp bij opvoedvragen en schoolproblemen.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!