Waterdoepark Expeditie Waterwerken in het Zuiderzeemuseum leuker dan ooit

Enkhuizen, 3 mei 2022


Waterdoepark Expeditie Waterwerken in het Zuiderzeemuseum leuker dan ooit


Vanaf heden is waterdoepark Expeditie Waterwerken in het Zuiderzeemuseum weer open. In de afgelopen maanden zijn de eilanden Schokland, Wieringen en Pampus vervangen voor eilanden met meer activiteiten, waardoor de expeditie leuker is dan ooit en tegelijkertijd nóg leerzamer.

Leerlingen ervaren op Wieringen hoe het is om basaltblokken in een dijk te plaatsen, net zoals dijkwerkers dat vroeger deden. Met een trekvlot ontdekken ze op Schokland waarom evacueren noodzakelijk was en op Pampus verdedigen ze vanuit twee geschutskoepels het eiland met twee nieuwe stoere (water)kanonnen. Deze vernieuwingen zijn mede mogelijk gemaakt door de samenwerking van het Zuiderzeemuseum met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

In Expeditie Waterwerken ontdekken leerlingen op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water; vroeger, nu én in de toekomst. In samenwerking met HHNK is het waterdoepark de afgelopen jaren inhoudelijk steviger op de kaart gezet en steeds verder uitgebreid met onder andere de waterwerkplaats van Cornelis Lely, waar ze als echte waterwerkers aan de slag gaan en het droge voetendoolhof, waar ze overstromingskennis worden getest. Ze kunnen met een van de roeibootjes ook naar de vernieuwde eilanden varen.Kinderambassadeurs
Voor de publieksopening is het vernieuwde Expeditie Waterwerken gekeurd door TÜV Nederland en uitgebreid getest door Darian Tetterode Ravestein, jeugdbestuurder van HHNK en de kinderambassadeurs van het museum. De dertien kinderambassadeurs komen een jaar lang elke drie weken bijeen en denken mee over de programmering. Door de ogen van kinderen ziet de wereld er anders uit en wordt de blik van het museum verrijkt. Kinderambassadeur Fleur Baars over Expeditie Waterwerken: ‘Met een bootje zijn wij langs de vernieuwde eilanden gevaren, het coolste vond ik de waterkannonen. Ik had nog nooit van Schokland gehoord, maar nu weet ik dat mensen hier vroeger weg moesten vanwege het water en dat dit ook nu nog steeds kan gebeuren.’

Lees via www.schoolreis.nl/educatie/zuiderzeemuseum meer over de verschillende educatieve schooluitstappen naar het Zuiderzeemuseum. Zuiderzeemuseum staat op pagina 97 van het Nationaal Schoolreis Magazine (nr. 60, voorjaar 2022).

Fotocredit © Studio Merike, kinderambassadeurs Fleur en Pascale op weg naar de waterkanonnen op eiland Pampus. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!