Nieuwe permanente expositie Luchtvaartmuseum Aviodrome

Lelystad, 29 oktober 2019


Grootse verbouwing en veel nieuwe interactieve elementen bij Luchtvaartmuseum Aviodrome


Aviodrome heeft recent een van de grootste verbouwingen in zijn historie ondergaan. De binnen-expositie is volledig vernieuwd en staat nu in het teken van 100 jaar burgerluchtvaart.

Havilland DH.9
De nieuwe expositie is voor de herfstvakantie officieel geopend met de doop van een historisch vliegtuig. De nieuwe aanwinst -een Havilland DH.9- was een vliegtuig van het eerste uur van de vloot van KLM. Het zeer bijzondere toestel was oorspronkelijk een bommenwerper, dat omgebouwd is naar passagiersvliegtuig. In het vliegtuig konden naast de piloot, twee passagiers en wat post mee. Passagiers werden aangekleed met dikke leren jassen en kregen een stoof mee vanwege de open cockpit.

Het verhaal achter het staal
De nieuwe tentoonstelling is een chronologische weergave van diverse hoogtepunten van 100 jaar luchtvaartgeschiedenis. Belangrijke ontwikkelingen en pionierende Nederlandse helden worden op bijzondere wijze aan het ‘schoolreis’ publiek getoond. Er zijn allerlei nieuwe, interactieve elementen om te ontdekken. Zo wordt jong en oud enthousiast over de geschiedenis van de burgerluchtvaart. En natuurlijk - niet te vergeten - alles wat je moet weten van de Nederlandse pioniers die hier een belangrijke rol in hebben gespeeld!

100 jaar burgerluchtvaart
2019 is een belangrijk jubileumjaar voor de Nederlandse luchtvaart. Het is precies 100 jaar geleden dat de Fokker fabrieken geopend werden. Het is 100 jaar geleden dat de Rijkstudie voor Luchtvaart, het huidige Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum, werd opgericht. En tijdens de opening, twee weken geleden, is het precies 100 jaar geleden dat KLM werd opgericht, de oudste nog onder dezelfde naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld. Daarom heeft Aviodrome gekozen voor dit jaar om een nieuwe vaste tentoonstelling te openen over 100 jaar burgerluchtvaart.

Kijk op www.schoolreis.nl/luchtvaartmuseum-aviodrome voor meer online informatie of op pagina 34 van het Nationaal Schoolreis Magazine, najaar 2019. (foto © Laurens van Heerde).

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!