Column: Sharon Dijksma

Den Haag, 8 januari 2008

Duiken!


“Jongens, duiken!” Elk jaar was het weer hetzelfde ritueel. Net voordat de bus de laatste hoek zou omslaan, waar alle ouders stonden te wachten, doken we weer met z’n allen onder de banken. En elk jaar opnieuw zagen we de geschrokken gezichten van de ouders weer voor ons. Een lege bus, alle kinderen weg! En elk jaar opnieuw was het weer het passende slot van een heerlijke dag.

Waar we naar toe gingen? Dierentuin, speeltuinen, een keer een pretpark. Maar eigenlijk was dat onbelangrijk. Want waar het om ging, was dat we met z’n allen waren. Dat we de hele dag samen waren. Samen in de bus, samen wat drinken, samen eten en samen spelen. We maakten de juffen en meesters in een andere rol mee. We ontdekten verrassende nieuwe kanten van onze klasgenoten, die we toch al jaren kenden.

En ik denk, nu ik zo terugkijk, dat dat ook de belangrijkste functie is van een schoolreisje. Zeker nu veel kinderen, meer dan vroeger, gewend zijn aan dagjes-uit. Het de hele dag samen-zijn. Het elkaar leren kennen onder andere omstandigheden. Het rekening houden met anderen. Dát is wat schoolreisjes zo bijzonder en zo waardevol maakt.

Daarom vind ik het ook zo’n onzin dat scholen soms tegen elkaar lijken op te bieden met schoolreisjes naar verre oorden en dure pretparken. Daar gaat het helemaal niet om! Een reisje naar een boerderij, met ruimte voor sport, dieren en natuur kan zeker zo leuk zijn. Dus waarom niet veel meer goede ’lowbudget’ ervaringen uitwisselen? Laten scholen hun succesverhalen delen, zodat ook andere scholen daarvan kunnen profiteren.

Want waar zo’n dagje naar toe gaat, ach wat maakt het uit... Als iedereen maar collectief wegduikt in de bus bij thuiskomst!

Sharon Dijksma,

staatssecretaris van Onderwijs
 (schooljaar 2007/2008)           

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!