Column: 'Samen op reis, juist nu de allerbeste therapie'

Apeldoorn, 26 augustus 2021


'Samen op reis: juist nu de allerbeste therapie'


Zullen we de afgelopen anderhalf jaar maar gewoon vergeten?
Was het maar zo eenvoudig na de Covid-nachtmerrie. Wij mensen zijn sociale dieren, ons individuele en collectieve welbevinden en succes zijn afhankelijk van onze sociale interactie. Thuiswerken en afstandsonderwijs waren nodig om de wereld draaiende te houden, maar echte vooruitgang zat er niet in. Daarvoor moet je ook letterlijk de koppen bij elkaar steken en ervaren hoeveel meer je samen weet en kunt. Het lijkt erop dat we dat opnieuw moeten leren. En dat zeker voor onze kinderen en jongeren het nieuwe normaal zo snel mogelijk een vage herinnering wordt.

Opleiders, overheden, pedagogen en maatschappelijke organisaties onderkennen het probleem en onderschrijven ook de oplossing. Voor een goed school- en klasklimaat zijn ‘de sociaal-emotionele veiligheid van de leerlingen en leraren onmisbaar voor een optimaal leerproces’. Om te vervolgen met ‘schoolreisjes en klassenuitjes zijn vaak goede gelegenheden om verder met elkaar in contact te komen’. (Bron: Staat van het Onderwijs 2020). Woorden die opgevolgd worden door daden: de Belgische onderwijsminister Ben Weyts versoepelde ‘met het oog op het welzijn van de jongeren’ al heel snel de Covid-restricties voor deze reizen. De schoolreis is belangrijk voor de eigenwaarde en zelfontplooiing en de experts zijn daarin eensgezind en strijdbaar. ’Ik vind dat er te veel geluisterd wordt naar een kleine groep oude mensen en te weinig naar jonge mensen die veel belangrijke momenten uit hun jeugd missen, zoals schoolreis of ontgroening.’

Na deze traumatische periode zijn excursie, schoolreis en schoolkamp stuk voor stuk goede therapieën. Stap voor stap weer weg bij dat nieuwe normaal, terug naar gewoon kind zijn, mens zijn, vrij zijn. Met zelf kinderen in deze leeftijd weet ik hoe zwaar de afgelopen tijd voor hen was. Hoe zij snakken naar weer afspreken met vrienden en vriendinnen, misschien ook nieuwe maken, om samen weer gewoon kind te zijn. En, niet dat ze het vergeten zijn, maar een schoolreis is de perfecte opfriscursus in dat gewoon zijn. Net als jullie en al die andere schoolreisorganisatoren denk ik daarom dat wij met deze herstart van de schoolreizen veel gaan winnen, of beter terugwinnen. Na een paar van deze therapeutische reisjes is dan ‘normaal’ weer gewoon net als vroeger.

Goed: dit moest me even van het hart, als organisator/begeleider van schoolreisjes & schoolkampen, initiatiefnemer van het Nationaal Schoolreis Magazine (Schoolreis.nl) en Werkweek en vooral als vader. Een schoolreisje is inderdaad veel meer dan een feestelijk dagje uit, daar ben ik nu meer dan ooit van overtuigd.

Namens ons team wens ik jullie daarom extra veel plezier met het uitstippelen van jullie nieuwe reisplannen. En mede namens alle aanbieders wensen we alle leerlingen, leraren en begeleiders samen veel leerzame, sociale en plezierige schoolreizen toe!

Brian Berghuis (brian@schoolreis.nl)
Team Nationaal Schoolreis Magazine

 

 

2021 09 column samen op reis inzetBrian (47) is in 1992 begonnen als stagiair bij het destijds gloednieuwe Nationaal Schoolreis Magazine en sinds eind 1999 zelf uitgever van dit blad. Hij is oprichter van www.schoolreis.nl, getrouwd en de trotse vader van twee dochters. Als student was hij al betrokken bij de organisatie van buitenlandse schoolreizen en werkweken in de sneeuw. Als vicevoorzitter is hij sinds 2014 actief lid van de ouderraad, voorzitter (dat dan natuurlijk wel) van de schoolreiscommissie en sinds kort ook schoolkamp begeleider op de basisschool van z’n dochters in Apeldoorn.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!