Column: Roderick van Zuylen van Nijevelt (Duinrell)

Wassenaar, 20 januari 2011

"Die eerste keer… een herinnering voor je hele leven!"


Ik heb de eer om voor de tweede maal voor hét platform van schoolreizend Nederland een column te schrijven. Nu ruim tien jaar later ben ik blij dat we het Nationaal Schoolreis Magazine van harte mogen feliciteren met hun 20e verjaardag. Al twintig jaar wordt u geïnspireerd met alle leuke schoolreisbestemmingen! Twintig jaar met grote veranderingen…

Maar is dat zo, veel veranderingen? Jazeker, de kinderen van toen zijn ouders van nu, er zijn schoolreisbestemmingen bij gekomen, de samenleving is digitaal geworden, het onderwijs is dynamischer geworden, maar die eerste keer, die eerste keer op schoolreis… dat is zeker niet veranderd! Dat gaat namelijk niet over praktische zaken, maar over emotie, spanning, plezier en hét kadootje tijdens het schooljaar. Het gaat over een eerste ervaring, die moet onvergetelijk en een herinnering voor het leven zijn.

Kunt u het zich nog herinneren?
Mijn eerste schoolreis weet ik nog te herinneren, dat was naar de Efteling. Met school gingen we ook wel eens naar Duinrell, maar dan wilde ik het liefst niet mee omdat ik dan bijzondere aandacht kreeg in verband met dat ik op Duinrell ben opgegroeid. Achteraf moet ik daar om lachen! Er volgden door de jaren heen nog meer bestemmingen, maar die eerste keer, die vergeet ik nooit.

Kleine kinderen worden groot
Hoe schattig is het om te zien hoe groep 1 en 2 bepakt en bezakt met rugzakjes hand in hand het park binnenloopt. Vol spanning voor dat eerste schoolreisje en zonder de bescherming van het schoolgebouw zijn ze met de juffen, meesters, hulpmoeders en vaders op pad! Het zal een onvergetelijke dag worden waar ze nog eindeloos over na kunnen vertellen.

Belangrijk vinden wij dat Duinrell voor iedere leeftijdsgroep plezier en avontuur biedt. Duinrell groeit met de leeftijden mee. Terwijl de kleintjes een avontuur beleven in een mini-trein of de (indoor)speeltuin, zo beleven de grotere kinderen hun eigen avontuur in de Aqua Shute, Rodelbaan, Splash of in de nieuwe achtbaan Falcon. Zo beleeft iedereen een avontuur op zijn/haar eigen niveau! En als je de basisschool (bijna) verlaat, dan is een schoolkamp naar Duinrell een nog groter avontuur. Een paar dagen ‘wonen’ op een attractiepark en met het Tikibad in de achtertuin, middenin onze prachtige natuur, wat een feest!

Ik zie ook aan mijn eigen kinderen dat het dagje schoolreis als een feest wordt beleefd. Mijn oudste dochter zit net op de middelbare school en is al op ‘werkweek’ geweest in het midden van het land. Een week op stap met een aantal klassen. Zeer vermoeiend voor de begeleiders maar een feest voor de kinderen!

Duinrell, al 75 jaar jong
Afgelopen jaar waren ook wij jarig, namelijk 75 jaar oud, of liever gezegd 75 jaar jong. Het was een jaar met vele terugblikken en daarin speelden schoolreisjes een belangrijke rol. Vorig jaar hebben we ook met de eerste schoolreis naar het Tikibad uit 1983 een reünie gehad. Veel herinneringen werden opgehaald en het plezier dat die dag bracht is toonaangevend hoe onvergetelijk schoolreisjes blijken te zijn. In het verleden, maar ook voor de toekomst zullen schoolreisjes een belangrijke rol blijven spelen! Dat wij als Duinrell jaarlijks voor circa 100.000 schoolreiskinderen van zo’n belangrijk moment onderdeel uitmaken, dat voelt altijd als een groot voorrecht.

Ik wens u veel succes met de schoolreisvoorbereidingen en het maken van uw keuze.

Hopelijk tot ziens op Duinrell!
Roderick van Zuylen van Nijevelt (rechts op de foto), directeur Attractiepark Duinrell

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!