Column: Goof Lukken (Lecturer Leisure & Tourism aan NHTV)

Breda, 19 januari 2016

"Schoolreizen, de rode draad in mijn leven?"


Het platform van schoolreizend Nederland, het Nationaal Schoolreis Magazine, bestaat 25 jaar. En net als bij dit magazine en haar website staan dagjes uit (al dan niet als schoolreis) en scholen al 25 jaar centraal in mijn leven. Laatst kwam mijn moeder met tekeningen die ik als kind had gemaakt. Blijkbaar tekende ik rond mijn 8e of 9e levensjaar al plattegronden van attractieparken. Waar die specifieke interesse gewekt is? Misschien bij mijn jaarlijks uitje met mijn ouders naar de Efteling? Of toch tijdens één van die eerste schoolreisjes?

Als kind was ik altijd op zoek naar de dichtstbijzijnde attractie. Om vervolgens mijn ouders aan hun kop te zeuren of we er alsjeblieft naartoe gingen. In ieder geval is daar ergens een zaadje in mijn hoofd gepland. Toen ik later (voor mijn eerste studie Journalistiek, PR) een stage zocht, ging mijn interesse natuurlijk al snel uit naar de vrijetijdsindustrie. Mijn eerste stage vervulde ik bij de stadsschouwburg van Breda (huidig Chassé Theater) waar ik me bezighield met de promotie om scholen naar het theater te krijgen. Mijn tweede stage vervulde ik bij de Beekse Bergen. Hier kreeg ik een apart kijkje achter de schermen van een groot vrijetijdspark en een dierentuin. Ik raakte nog meer gepassioneerd voor de branche die jaarlijks 225 miljoen dagjes uit verzorgt. Ik besloot me nog meer te verdiepen in de sector en studeerde verder aan de NHTV (hogeschool voor Toerisme). Naast veel theorie was er weer veel tijd om 'op bedrijfsbezoek' te gaan. Eigenlijk een schoolreis met een serieus karakter. Daar leerde ik dat een ervaring of beleving tien keer meer impact heeft dan een theorieboek of college. Een ondernemer die met passie over zijn of haar werk praat, geeft betekenis aan waarom jij ook een opleiding volgt.

Gedurende mijn carrière in de vrijetijdsindustrie heb ik jaarlijks uitstapjes voor collega's georganiseerd, ten eerste omdat het gezellig was (en goed voor de teamspirit) maar ook omdat je van je concullega's veel kan leren. Vaak riepen collega's dat ze weer het fijne gevoel hadden van 'op schoolreisje gaan.' Nu ik zelf als docent betrokken ben bij het opleiden van mensen die weer veel schoolreisjes gaan ontvangen, blijven de studie- en schoolreizen de 'krenten in de pap'. Met dezelfde visie dat het goed is om veel goede voorbeelden te zien, maar vooral te beleven, breng ik nu maandelijks bezoeken aan nationale maar ook internationale attractieparken en andere bedrijven in de vrijetijdsindustrie. Kortom, volgens mij stop ik nooit met op schoolreis gaan en adviseer ik: misschien moeten volwassenen ook gewoon één keer per jaar weer op schoolreis. Niet alleen met je schoolgroep maar ook met je collega's, vrienden of familie.

Nog steeds geniet ik iedere dag van mijn baan en ik hoop dat dit platform een stuk van mijn passie op je overbrengt. Eén ding weet ik zeker: ook het jubileum magazine is met passie gemaakt en alle bedrijven en organisaties die hierin staan zullen je met hun gedreven gastvrijheid ontvangen!

Veel plezier en succes met jullie schoolreis!
Goof LukkenGoof Lukken is Lecturer Attractions & Theme Park Management, Leisure & Tourism aan NHTV, University of Applied Sciences in Breda. Daarnaast is hij oprichter van het platform www.vrijetijdskennis.nl (kennis en communicatie over de leukste tijd van je leven) en wordt hij door media vaak gezien als trendwatcher in leisure en toerisme. In het verleden werkte hij voor onder andere (Safaripark) Beekse Bergen, Dierenrijk, Ecodrome, Het Nederlands Stripmuseum, Sportiom en diverse andere dag- en verblijfsrecreatiebedrijven.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!