Oude ruïne in Artis wordt nieuw verblijf voor Japanse kraanvogels en sneeuwuilen

Amsterdam, 11 juni 2019

Oude ruïne in Artis wordt nieuw verblijf voor Japanse kraanvogels en sneeuwuilen


Onlangs opende de Junior Company van het Nationale Ballet het nieuwe verblijf voor de sneeuwuilen en Japanse kraanvogels. De monumentale Ruïne uit 1921 is gerestaureerd en vormt het middelpunt van het verblijf. De sneeuwuilen hebben al een nest gemaakt en broeden op een ei. Het koppel Japanse kraanvogels verkent op hun lange poten de drassige zijde van het verblijf. Deze sierlijke vogels staan bekend om hun grote culturele waarde van verhalen tot kungfu en om hun dans. Dit inspireerde de Junior Company van Het Nationale Ballet voor de dans die zij uitvoerden tijdens de opening. Van kuiken af aan dansen kraanvogels met elkaar. Eerst om te spelen en later om de band met hun partner te versterken. Silhouetten van kraanvogels naast het verblijf nodigen de bezoeker uit om net als de kraanvogel te buigen, springen, de vleugels te spreiden en pirouetten te draaien.

Het nieuwe verblijf is ingericht om zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de Japanse kraanvogels en de sneeuwuilen. De beplanting aan beide zijden van het verblijf is gebaseerd op natuurlijke omgeving van de twee soorten. De stenige zijde van het verblijf biedt de sneeuwuilen veel zit-, broed- en vliegmogelijkheden. Voor de Japanse kraanvogels is een drassig gebied aangelegd, met een slotgracht om de Ruïne en zijden van turf. De kraanvogels waden hier door het water met hun lange snavels op zoek naar insecten, planten en waterdiertjes. De diversiteit van de beplanting weerspiegelt de diversiteit in de natuurlijke habitat van de dieren.

Kijk op www.schoolreis.nl/artis voor meer online informatie of op pagina 141 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2019). (Foto © Ronald van Weeren).
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!